Početna arrow Vesti arrow Arhiva starih vesti arrow O RADNICIMA PO HITNOM POSTUPKU
"Sindikat zahteva odredjenu dozu hrabrosti, moramo da učimo ljude da budu slobodni gradjani, da ih hrabrimo i motivišemo da se uključe u sindikalnu borbu."

Predsednik
Veljko Milošević
 
SrbijaGas
Meni
Početna
Vesti
O Sindikatu
Kontakt
Zakoni i dokumenti
pretraga
Korisni linkovi

Ugovori / Ostalo
Ugovori / adm. zabrana
Banje
Letovanje
Aktuelna putovanja
Dobrovoljno penz.osig
Solidarna pomoć

Pretraga
Google

Statistika
Google Maps

Broj posetilaca:

O RADNICIMA PO HITNOM POSTUPKU PDF Štampaj E-pošta
Monday, 21 October 2013
Nacrt zakona o radu će sledeće nedelje biti predstavljen Vladi Srbije i odmah potom ući u javnu raspravu - najavio je u petak Saša Radulović, ministar privrede.
Ovu su vest, međutim, i poslodavci i sindikati doživeli kao grom iz vedra neba, jer ih je, kako tvrde u oba „tabora“, ovakav redosled „zatekao“ pošto Zakon o radu još nije ni blizu završnice.
Zoran Mihajlović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, podseća da je pre tri dana osnovana Radna grupa za izmene zakona o radu - koju čine po tri predstavnika SSSS, UGS „Nezavisnost“, Ministarstva rada i Unije poslodavaca Srbije - i da je „ukrštanje koplja“ oko ovih pitanja tek počelo.
“Novi sastanak Radne grupe je zakazan za 4. novembar i tek tada bi svi predstavnici trebalo da iznesu zvanične predloge i da se usaglasi krajnja verzija zakona”, kaže Mihajlović.
“Nakon toga ide javna rasprava, pa predstavljanje zakona Socio-ekonomskom savetu, a tek na kraju članovima vlade”.
Promenu redosleda sindikalci dočekuju veoma nezadovoljni.
“Ovo je šamar svima nama koji učestvujemo u izradi zakona. I svakako neće proći bez reakcije. Ako se zakon zaista nađe pred vladom naredne sedmice, mi ćemo svoj revolt iskazati na ulicama”, kaže Mihajlović.
Ni u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike nisu znali za promenu plana, a u Uniji poslodavaca Srbije je najava ministra Radulovića bila povod za hitan sastanak.
“To svakako nije korisno jer nisu usaglašena mišljenja oko svih članova zakona”, smatra Dragoljub Rajić, direktor UPS.
I dok je socijalnim partnerima nejasno šta bi se sve moglo naći u ovom zakonu, ministar Radulović je rekao da je izmenama planirano pojednostavljenje procedura koje će olakšati zapošljavanje radnika i podsetio da je planirano rasterećenje nameta na rad kada to prilike u budžetu budu dozvolile.
“Trebalo bi smanjiti doprinose i poreze na rad i uvesti progresivno oporezivanje dohotka, jer je smanjenje tereta na rad najbolja mera subvencije”, rekao je Radulović i dodao da sada, primera radi, na platu od 300 evra državi ide 120, dok zaposlenom ostaje 180.
Radulović je najavio i da će se u nacrtu zakona o radu naći predlog da se otpremnine isplaćuju za godine staža kod poslednjeg poslodavca i njegovih povezanih lica.
Izvor: Novosti
 
 
Language
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSerbian
Članovi smo

 

 
ramrrs


Vesti
РТС :: Вести