Početna arrow Vesti arrow Arhiva starih vesti arrow Usaglasiti sa sindikatom ili protesti!

Usaglasiti sa sindikatom ili protesti! PDF Štampaj E-pošta
Tuesday, 12 November 2013
Protesti ispred Skupštine RS na dan rasprave o Izmenama i dopunama Zakona o radu ukoliko se ne uvaže stavovi sindikata, odnosno ne postigne kompromis sa socijalnim partnerima , poruka je dvodnevnog seminara na temu "Izmena radnog zakonodavstva"u organizaciji Samostalnog sindikata radnika energetike i petrohemije Srbije.  Ovaj zaključak je jednoglasno usvojen na skupu na kojem je učestvovalo 150 sindikalnih aktivista i prosleđen organima Saveza Samostalnih sindikata Srbije..

Zaključak seminara

Zaključak agencije

Održana i sednica Odbora Samostalnog sindikata radnika energetike i petrohenije Srbije

S obzirom da je sednica održana neposredno nakon seminara na Tari na kojem je vođena rasprava o predlogu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, članovi Republičkog odbora suprotstavili su se pokušajima da se kroz izmenjeni ZOR umanji značaj kolektivnih ugovora, a da dominantnu ulogu imaju pravilnici o radu. Takođe, sindikalci su protiv izmena koje se odnose na plaćanje smenskog i noćnog rada i zalažu se da se u tom delu zakon ne menja. Usvajanjem promene u obračunu, zarade zaposlenima bi se godišnje umanjile za 15 odsto. Nije prihvatljiv ni predlog da se umesto sadašnje tri prosečene plate na ime otpremnine prilikom odlaska u penziju isplaćuje samo jedna prosečna zarada. S obzirom da je angažovanje radnika preko agencija za privremeno zapošljavanje sve prisutnije, članovi Republičkog odbora se zalažu da se u Zakonu o radu limitira procenat zapošljavanja preko ovih agencija. Imajući u vidu da je lizing najprisutniji u Naftnoj industriji Srbije, odlučeno je da se predloži Savezu samostalnih sindikata Srbije da se radnoj grupi koja bude usaglašavala oblast agencija za privremeno zapošljavanje u okviru Zakona o radu priključi i predstavnik Samostalnog sindikata radnika energetike i petrohemije Srbije. Analizirajući situaciju u preduzećima energetike i petrohemije, Veljko Milošević je ukazao i na probleme sa kojima se suočavaju zaposleni u FAM Kruševac, Rafinerija nafte Beograd, HIP “Petrohemija”, HIP “Azotara” i u “Lukoil Srbija” u kojem sindikat započinje pregovore s poslovodstvom firme oko cene rada.