Odbor sindikata o aktuelnim pitanjima... PDF Štampaj E-pošta
Friday, 24 November 2017

U Beogradu je 24. novembra održana sednica Odbora Jedinstvene sindikalne organizacije JP Srbijagas, raspravljalo se o svim pitanjima vezanim za materijalno-socijalni položaj zaposlenih, aktivnostima sindikata po tim pitanjima i projekcijama za narednu godinu. Najznačnajnije teme su svakako pitanje zarada i zahtevi za povećanje zarada, odnosno ukidanje Zakona o privremenom umanjenu zarada u javnom sektoru i zaključivanje novog Kolektivnog ugovora, jer važenje sadašnjeg ističe 3. februara 2018. godine.

Prihvaćen je predlog da se u koordinisanoj aktivnosti sa sindikatima javnih preduzeća na držanom nivou preko Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije na dogovorenom sasatanku  sa Predsednikom Vlade RS i ministrom finansija zahteva povećanje zarada i u ovom sekteoru jer do sada nisu prepoznata u najavama povećana zarada.

Odbor je jednoglasno podržao Inicijativu da se Vladi RS i poslodavcu predloži zaključivanje Sporazuma o produženju roka važenja Kolektivnog ugovora za JP Srbijagas  do 03. februara 2021. godine sa obrazloženjem da nema novih okolnosti i elemenata da se iznova pregovara a da je važeći Kolektivni ugovor uspostavio međusobni odnos saradnje i usklađivanje zajedničkih potreba i interesa, realnih uslova i da te odnose uređene važećim Kolektivnim ugovorom ne treba menjati.

Na sednici su članovi Odbora upoznati sa svim aktivnostima o organizaciji podele vaučera za novogodišnje paketiće za decu zaposlenih i pozorišnim predstavama za decu u svim centrima gde imamo značajniji broj zaposlenih a u saradnji sa sindikatom NIS ad.

Dogovorene su i aktivnosti sindikata o organizaciji novogodišnjeg koktela za svoje članove u svim većim centrima u skladu sa finansijskim mogućnostima sindikata.

Odbor je  izabrao i Marka Đuričkovića iz Beograda za člana ovog organa na upražnjeno mesto i predloženo je da se sprovode pripreme za izbor organa sindikalnih organizacija Transportgas Srbija i Distribucijagas Srbija kada ovi delovi  naše kompanije u formalno pravnom smislu počnu da funkcionišu, što se očekuje u prvoj polovini naredne godine.