Početna arrow Vesti arrow Vesti arrow Unija poslodavaca Srbije za ukidanje dokumentovanja troškova za prevoz

Unija poslodavaca Srbije za ukidanje dokumentovanja troškova za prevoz PDF Štampaj E-pošta
Monday, 27 July 2020

Unija poslodavaca Srbije, reprezentativni socijalni partner, uputila je Vladi Srbije predlog paketa 5+3 mere za revitalizaciju privrede i minimiziranje uticaja pandemije na nacionalnu ekonomiju.

Jedan od predloga Unije je ukidanje obaveze dokumentovanja neoporezovanih troškova naknada prevoza za dolazak i odlazak zaposlenih sa radnog mesta,čime se pridružila zahtevu reprezentativnih sindikata koji su na Socijalno ekonomskom savetu Srbije tražili stavljanje van snage mišljenje Ministarstva finansija.

Prethodno mišlјenje Ministarstva finansija o pravdanju tih troškova samo je stvorilo više obaveza radnicima, ali i dodatni posao računovođama ukoliko su proveravali račune koje su im zaposleni dostavlјali

Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja predloženo je da se zaposlenima omogući korišćenje prošlogodišnjeg godišnjeg odmora i nakon 30. juna tekuće godine, kao i da ukoliko se isti koristi iz delova ne postoji ograničenje da prvi deo ne sme biti kraći od dve nedelje.

Predlažu i da naknada zarade zbog privremene sprečenosti na rad u trajanju od 30 dana ide o trošku Fonda za zdravstvo RS, a ne o trošku poslodavca, kao i da se pojednostavi procedura davanja saglasnosti nadležnog ministra u slučaju da poslodavac ima, usled prekida rada ili smanjenog obima posla, potrebu da uputi zaposlenog na odsustvo duže od 45 radnih dana, uz naknadu zarade od 60 procenata.