Početna arrow Vesti arrow Vesti arrow Održana sednica Odbora sindikata
"Sindikat zahteva odredjenu dozu hrabrosti, moramo da učimo ljude da budu slobodni gradjani, da ih hrabrimo i motivišemo da se uključe u sindikalnu borbu."

Predsednik
Veljko Milošević
 
SrbijaGas
Meni
Početna
Vesti
O Sindikatu
Kontakt
Zakoni i dokumenti
pretraga
Korisni linkovi

Ugovori / Ostalo
Ugovori / adm. zabrana
Banje
Letovanje
Aktuelna putovanja
Dobrovoljno penz.osig
Solidarna pomoć

Pretraga
Google

Statistika
Google Maps

Broj posetilaca:

Održana sednica Odbora sindikata PDF Štampaj E-pošta
Tuesday, 27 December 2022

PREDSEDNIŠTVO SINDIKATA TRAŽIĆE SASTANAK SA MINISTARKOM ENERGETIKE I POSLOVODSTVOM SRBIJAGASA U VEZI SA PROBLEMIMA ZAPOSLENIH

Na sednici Odbora JSO „SRBIJAGAS“ za više poslodavaca, koja je održana danas u Beogradu i kojoj je predsedavao Veljko Milošević, predsednik sindikata, zaključeno je da će Sindikat uputiti zahtev za hitan sastanak sa resornom ministarkom, ali i sa poslovodstvom, u vezi sa povećanjem zarada, nepoštovanjem Kolektivnog ugovora, kao i sa pitanjem budućnosti našeg preduzeća. Najviši predstavnici sindikata istakli su da od države, tj. od nadležnih ministarstava, kao i od poslodavca, još uvek čekaju odgovor na Inicijativu za izmenu Kolektivnog ugovora JP “Srbijagas”, a u skladu sa Uredbom o utvrđivanja elemenata godišnjeg programa poslovanja za 2023. godinu, kojom je predviđena mogućnost povećanja plata zaposlenih u javnom sektoru od najviše 12,5%. Ova novina, odnosno neophodnost promene opšteg akta kao uslov za promenu osnovice zarade u Programu poslovanja, uvedena je novom regulativom od ove godine, a sindikat je, kako je rečeno, blagovremeno uradio sve kako bi se ispoštovale procedure. Međutim, ceo proces je prilično usporen a pravo radnika na odgovarajuću zaradu za svoj rad, naprosto dovedeno u pitanje.  

Svi prisutni članovi Odbora složili su se sa tim da je 2022. bila jedna od najtežih godina za rad sindikata, budući da su zaposleni svoje nezadovoljstvo zbog problema i neispunjavanja obaveza poslodavca, reflektovali na sindikalne predstavnike očekujući od njih odgovore pa i rešavanje pitanja koja nikada nisu bila u nadležnosti sindikalne organizacije. Među problemima koji su navedeni, pored već pomenute neizvesnosti oko  povećanja zarada od 1. januara, na prvom mestu predstavnici zaposlenih su naveli izostanak pozajmice za pomoć u nabavci udžbenika, zimnice i ogreva, zatim neizvesnu situaciju do poslednjeg trenutka u vezi sa podelom novogodišnjih paketića za decu zaposlenih, kao i činjenicu da negde oko 10% zaposlenih u Srbijagasu danas ima zaradu na nivou od oko 40.000 dinara, što je ispod svakog egzistencijalnog minimuma. JSO „Srbijagas“ razmišlja o modelima pomoći ovim zaposlenima, a već se maksimalno angažovao da zaposlenima preko agencija omogući potpisivanje novih ugovora kojim se njihova prava izjednačavaju sa pravima stalno zaposlenih, u smislu dobijanja toplog obroka i regresa, redovnih lekarskih pregleda itd, što će značajno unaprediti položaj i standard ovih ljudi.

Članovi Odbora sindikata rekli su da je posao sindikata da štiti interese zaposlenih, da učestvuje u definisanju i zaključivanju Kolektivnog ugovora, da prati u kojoj meri se on poštuje i da, u svakom momentu, bude podrška zaposlenima u ostvarivanju njihovih prava. Naš sindikat se ove godine angažovao da sa Poštanskom štedionicom bude potpisan ugovor kako bi se zaposlenima omogućio kredit, umesto pozajmice od preduzeća, sve sa ciljem da se pomogne onima koji su u teškoj materijalnoj situaciji. Kako je danas rečeno, sindikat će svima onima koji su uzeli ovaj kredit, a ima ih preko 200, pomoći tako što će zaposlenima omogućiti grejs period od mesec dana, tj. odbijanje prve polurate zaposlenima će krenuti 25. januara, a sindikat će za njih platiti prve dve polurate (za decembar i januar). Poslednja polurata kredita zaposlenima će biti skinuta 10. novembra 2023. godine.

Predsednik JSO Veljko Milošević upoznao je članove Odbora sa zaključcima sastanka koje je, kao član delegacije Saveza samostalnih sindikata Srbije, imao sa premijerkom i resornim ministrima u Vladi Republike Srbije.

Najviši sindikalni organ najavio je ovoga puta za iduću godinu mogućnost vanrednih sindikalnih izbora, sa ciljem provere volje zaposlenih i izbora onih predstavnika zaposlenih koji će biti dosledni borci za interese radnika.

 
 
Language
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSerbian
Članovi smo

 

 
ramrrs


Vesti
РТС :: Вести