Veljko Milošević ponovo izabran za predsednika Samostalnog sindikata radnika energetika Srbije
Tuesday, 02 June 2020

energetičari - SkupštinaŠesta Skupština Samostalnog sindikata radnika energetike Srbije, na zasedanju 02.06.2020 održanoj u Novom Sadu, jednoglasno je za predsednika ovog sindikata za mandatni period 2020-2025 godine izabrala Veljka Miloševića a potpredsednika Božu Dostića. Skupština je verifikovala mandate članova Republičkog Odbora.

Na Skupštini su izabrani Nadzorni odbor, Statutarni odbor, Izvršni odbor Sekcije žena, Sekcija mladih i delegati predstojećeg Kongresa SSSS.

Skupština je usvojila i Regionalnu dekleraciju  2020 o radničkim pravima na Zapadnom Balkanu, zaštite radničkih prava od posledica ekonomske krize izazvane pandemijom COVID19.

Ponovo je pokrenuta Inicijativa za izmenu i dopunu  člana 70A Zakona o PIO, kojim se zahteva ukidanje kaznenih poena za prevremeno penzionisanje kada se napuni 65 godina života.

Informacija o programu ekonomskih mera Vlade RS
Friday, 08 May 2020

Информацију припремила стручна служба синдиката (СССС)

Влада Републике Србије, 31.03.2020. године, објавила је Програм мера за смањивање негативних ефеката проузрокованих вирусом корона и подршку привреди Србије (у даљем тексту: Програм).

Основни циљ мера садржаних у Програму је:

1)      да се очува запосленост у току трајања ванредног стања и

2)      да се помогне предузећима којима је отежано пословање, а пре свега предузетницима, микро и малим предузећима...

Информација

Запослени који раде од куће или су послати на одсуство, дозвољено коришћење годишњих одмора за 2019.
Tuesday, 07 April 2020

Влада Републике Србије је на предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, донела Закључак којим је препоручено да запослени, који у току ванредног стања свој посао обављају свакодневно, али од куће, односно на даљину, искористе преостали део годишњег одмора за 2019. годину у складу са законом, односно до 30. јуна 2020. године.

ПРАВА ЗАПОСЛЕНИХ У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ
Tuesday, 24 March 2020

Поводом недоумица грађана Србије, односно послодаваца и запослених, у вези са њиховим правима и обавезама током ванредног стања изазваног вирусом COVID–19, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у даљем тексту, објашњава све детаље и могуће ситуације у току ванредног стања (рад од куће, висина накнада, права родитеља који имају децу млађу од 12 година, права радника у самоизлоацији, плаћеном и неплаћеном одусуству, боловању...).

ОРГАНИЗАЦИЈА РАДА ОД КУЋЕ

Апелујемо на послодавце да, уколико то природа делатности и посла које обављају дозвољава, запосленима организују рад од куће. Запослени који у складу са Законом о раду и Уредбом о организовању рада послодавца за време ванредног стања, раде од куће имају право зараду, као и запослени који раде на свом радном месту. Једина разлика је што запослени који раде од куће, немају право на накнаду трошкова превоза за долазак и одлазак са рада као запослени који долазе у пословне просторије послодавца, као ни на накнаду других трошкова у вези са организацијом рада на овакав начин.

Рад од куће није „плаћено одсуствоˮ већ организација рада у којој запослени своје радне обавезе извршава од куће и за то остварује зараду.

У случају када послодавац не може да организује рад од куће, дужан је да обезбеди све мере заштите безбедности и здравља на раду.

Без обзира на ванредно стање, запослени који сматрају да им је повређено право из радног односа и по основу рада, могу се обратити Инспекторату за рад, које ће у складу са законом и својим надлежностима и овлашћењима предузети одговарајуће мере.

Контакт

-   мејлови: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.   или Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

-   телефонски број 0800 300 307 (бесплатан позив).

Detaljnije...

Uredba o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja
Friday, 20 March 2020
("Sl. glasnik RS", br. 31/2020)

Član 1
Ovom uredbom uređuje se poseban način i organizacija rada poslodavaca na teritoriji Republike Srbije za vreme vanrednog stanja.
like Srbije".
Detaljnije...

SSSS- vreme je za solidarnost
Friday, 20 March 2020
Epidemija korona virusa izazov je za sve države, vlade, poslodavce i sve radnike.
Izazov je za čovečanstvo, a u borbi protiv nevidlјivog neprijatelјa možemo pobediti samo zajedno, solidarni i odgovorni jedni prema drugima i svim građanima.
Radnici su tokom istorije uvek bili u prvim borbenim redovima. I kad su nosili puške i kada su gradili porušeno.
I tada, kao i sada njihovo zdravlјe i životi su ugroženi.
Znaju poslodavci da upravo zaposleni i radnici proizvode i pružaju usluge, da stvaraju profit, pune budžete, razvijaju privredu i grade države, gradove, da rade prekovremeno, za često nedovolјne zarade, da imaju razumevanja za probleme, teškoće i zastoje u poslovanju, ali i za povećan obim posla i vanredne potrebe poslodavaca.
Sada je pravo vreme da poslodavci pokažu da cene svoje zaposlene i zahvalnost za sve što su im svojim radom omogućili.

<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 1 - 16 of 487