Početna
"Sindikat zahteva odredjenu dozu hrabrosti, moramo da učimo ljude da budu slobodni gradjani, da ih hrabrimo i motivišemo da se uključe u sindikalnu borbu."

Predsednik
Veljko Milošević
 
SrbijaGas
Meni
Početna
Vesti
O Sindikatu
Kontakt
Zakoni i dokumenti
pretraga
Korisni linkovi

Ugovori / Ostalo
Ugovori / adm. zabrana
Banje
Letovanje
Aktuelna putovanja
Dobrovoljno penz.osig
Solidarna pomoć

Pretraga
Google


Zaboravili ste lozinku?
Statistika
Google Maps

Broj posetilaca:

Sindikat nastavlja sa preventivnim lekarskim pregledima za svoje članove PDF Štampaj E-pošta
Thursday, 19 October 2017
Jedinstvena sindikalna organizacija JP „Srbijagas“ za svoje članstvo nastavlja akciju ranog otkrivanja težih oboljenja i zajedno sa uglednim zdravstvenim ustanovama u Novom Sadu i Beogradu, za sve zaposlene koji spadaju u rizičnu grupu za bolesti debelog creva, planira ciljane lekarske preglede, kolonoskopiju u analgosedaciji (anesteziji).
Maligna oboljenja debelog creva nalaze se na drugom mestu bolesti kod muškaraca i na trećem mestu kod žena u našoj zemlji. Pregled KOLONOSKOPIJA predstavlja jedini način za rano otkrivanje premalignih stanja na debelom crevu – polipa, kao i ranih stanja malignih bolesti debelog creva pre izraženih simptoma. Osim dijagnostičkih mogućnosti, kolonoskopija može biti i terapijska metoda, odstranjenjem premalignih stanja – polipa tokom intervencije kolonoskopije.

Inače, u najrazvijenim zemljama sveta, poput Švajcarske, Švedske, Norveške itd, kolonoskopija se, kao rano dijagnostički postupak, izvodi kod svih građana starijih od 50 godina života. U drugim zemljama kolonoskopija se radi nakon pozitivnog testa nevidljive krvi u stolici, kao i kod svih koji u najbližoj porodici imaju obolele od raka debelog creva ili su im nađeni polipi.
Ovaj pregled radi se posebnim uređajem, tankim savitljivim crevom, koje na vrhu ima video kameru, kojom se pregleda čitavo debelo crevo. Budući da ovaj pregled nije bezbolan i da spada u neprijatnije preglede, on se radi u analgosedaciji, tako da pacijent tokom pregleda nema bolova niti se seća neprijatnosti. Dobro je i to što se, ukoliko se tokom pregleda naiđe na bilo kakve promene na debelom crevu, odmah uzimaju i isečci i šalju na patohistološku analizu, koja potvrđuje da LI se radi o malignom ili nemalignom oboljenju. Kolonoskopiju radi čitav tim, koji se sastoji od lekara specijaliste gastroenterologa, lekara anesteziologa, kao i medicinskih sestara, instrumentarki i anestetičara.

Imajući u vidu učestalost bolesti debelog creva u našoj zemlji, a nastavljajući akciju ranog otkrivanja težih oboljenja kod naših zaposlenih, Jedinstvena sindikalna organizacija JP „SRBIJAGAS“ zajedno sa uglednim zdravstvenim ustanovama iz Novog Sada, za sve zaposlene koji spadaju u rizičnu grupu za bolesti debelog creva  planira ciljani lekarski pregled, kolonoskopiju, odnosno pre toga pregled interniste gastroenterologa i eventualne laboratorijske.
Pregledi će se raditi u izabranoj zdravstvenoj ustanovi, savremenim aparatima, u operacionoj sali specijalno za tu vrstu intervencija, i to od strane specijaliste gastroenterologa gastroskopičara sa velikim iskustvom. U dogovoru, svi oni koji se odluče za taj pregled, biće u analgosedaciji tokom intervencije, u prisustvu specijaliste anesteziologa.
Po završetku pregleda i eventualnog patohistološkog nalaza, svaki pacijent će dobiti izveštaj o urađenoj kolonoskopiji i predlog za dalje lečenje, odnosno praćenje bolesti.
JSO JP „SRBIJAGAS“ se obraća svim onim zaposlenima, koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu na ove bolesti, odnosno onima koji već imaju polipe ili neka druga oboljenja debelog creva, kao i simptome koji ukazuju na bilo kakav problem, da se odazovu pozivu na ovaj pregled. Kompletne troškove pregleda snosiće Sindikat.
 
 
Language
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSerbian
Članovi smo

 

 
ramrrs


Vesti
РТС :: Вести